Café d'Oranjeboom: bruine pracht in Velp

Het centrum van Velp is met zaken als d'Oranjeboom, 't Pumpke en 't Pintje rijk bedeeld met bruine cafés van een bovengemiddeld niveau. Met name d'Oranjeboom, van veel jonger datum dan het fraaie interieur doet vermoeden, is een schoolvoorbeeld van het klassieke bruine dranklokaal dat voor de echte liefhebber nog steeds als de onbetwiste krent in de horecapap geldt.

De toog van dit soort cafés in de buitencategorie dient niet bemand te worden door zo maar een barkeeper van dertien in een dozijn, maar door een bij voorkeur rondborstige kastelein van de oude stempel: gastheer pur sang, joviaal, tijdens zijn werk steevast goed geluimd, altijd sterke en vaak humorvolle teksten achter de tapvaardige hand en natuurlijk voorzien van een gezonde dosis verstand van zaken. Met eigenaar Jacco Stekelenburg, in zijn nimmer aflatende werkzaamheden met de regelmaat van de klok verzekerd van de charmante steun van echtgenote Anja, zit het in d'Oranjeboom op al die fronten meer dan snor.

Jacco tapt een perfect glas Hertog Jan als huismerk pils en heeft daarnaast een wisseltap waaruit producten als Leffe, Palm en seizoensbieren stromen. Ook met de wijnvoorziening is in dit etablissement helemaal niets mis. Echt opzienbarend wordt het drankenassortiment echter pas wanneer we het over oude jenevers hebben. Jacco behoort zelf tot de gepassioneerde liefhebbers van deze specifieke spiritualiën en deelt zijn voorkeuren op dit terrein graag met zijn gasten.

De collectie die er op het schap staat wordt in nauwe samenwerking met de Velpse drankenspecialist Appeldoorn samengesteld en bevat werkelijke parels uit de distilleerketels van onder andere Zuidam, Rutte en Van Wees. De stamgasten zullen het beamen: menig oude jenever van vaderlandse bodem is kwalitatief net zo hoogwaardig als de doorgaans aanmerkelijk hoger aangeschreven single malt whisky's. En, niet geheel onbelangrijk, minstens net zo zuiver.

Het klassieke karakter van het café oefent niet alleen aantrekkingskracht uit op het oudere deel van de Velper bevolking, maar weet vooral de laatste jaren ook een relatief jong publiek tot regelmatige stappen over de drempel te verleiden. Waar dat in veel gevallen leidt tot een forse slinger aan de volumeknop, blijft de geluidsterkte in d'Oranjeboom gelukkig beperkt tot muzikaal behang, zodat er geen sprake is van inbreuk op de geluiden waar je in een bruin café de voorkeur aan geeft: gezellig geroezemoes en het getik van de biljartballen bij wederom een carambole.