Meer gedistilleerd van eigen bodem

Geplaatst op 17 August 2012

Whisky uit Friesland, gin uit Schiedam en straks ook nog champagne uit Zuid-Limburg; steeds meer oorspronkelijk uit het buitenland afkomstige dranken komen tegenwoordig van binnenlandse bodem. Inmiddels is ook graanbranderij De IJsvogel in Arcen begonnen met het stoken van whisky.

Stookmeester Pieter Verschuren van De IJsvogel noemt het initiatief om zelf whisky te gaan stoken een economische noodzaak. "Terwijl de afzet van binnenlands gedistilleerd afneemt, vertoont de whiskymarkt nog steeds een lichte groei", aldus Verschuren, die er inmiddels menig studiereisje naar Schotland en Ierland heeft op zitten. "Omdat het stoken van whisky niet zo gek veel verschilt met de productie van jenever, durfde ik de uitdaging aan te gaan. Met de kwaliteit komt het dus wel goed. Het is nu alleen te hopen dat er hier voldoende chauvinisme aanwezig is om whisky van eigen bodem te gaan drinken."

Trendwatcher Vincent van Dijk is daar bepaald niet pessimistisch over: "Na jaren van globalisering is nu het tijdperk van regionalisering aangebroken. De consument heeft steeds meer belangstelling voor producten uit de eigen regio. Het hoeft niet langer van ver te komen om lekker te zijn."

Met inmiddels zo'n veertig professionele wijnboeren lijkt Nederland zo  langzamerhand ook tot een serieus wijnland uit te groeien. De wijnboeren plukken eveneens de vruchten van de regionalisering. Zo prijken de wijnen van de Limburgse wijngaard De Apostelhoeve inmiddels op de wijnkaart van talloze Limburgse restaurants. Toch schat Vincent van Dijk de kansen voor Nederlandse wijnen lager in dan die voor whisky's en aanverwante dranken van vaderlandse bodem: "Nederland wordt vanwege het klimaat natuurlijk nooit een echt wijnland. De kwaliteit is dan ook lang niet altijd om over naar huis te schrijven. Menig Nederlands wijntje doet het beter als azijndressing in de sla dan op de wijnkaart van een zichzelf respecterend restaurant."