Oktoberfeesten overspoelen Nederland

Geplaatst op 31 August 2012

De Nederlandse bockbiertraditie dreigt finaal ondergesneeuwd te raken door een ander bierfenomeen. De komende weken raakt een groot aantal Nederlandse dorpen en steden weer voor één of meerdere dagen volledig in de ban van de uit Duitsland overgewaaide oktoberfeesten.

We drinken hier inmiddels meer Duitse weizenbieren dan witbieren van eigen bodem en hebben nu ook een andere biertraditie van onze nog steeds niet door iedereen geliefde oosterburen in de armen definitief gesloten: nooit eerder werden in Nederland zoveel op Duitse leest geschoeide oktoberfeesten georganiseerd als dit jaar.

Gezien de massale toestroom van het publiek winnen onvermijdelijke elementen uit de Duitse volkcultuur als lederhosen, dirndls, veel bier uit zo groot mogelijke pullen, schlagermuziek en bratwurst ook hier in razend tempo aan populariteit. In Sittard, waar al jarenlang een zesdaags oktoberfeest wordt georganiseerd, beschouwen de inwoners het bierfeest inmiddels als een extra carnavalsweek. Tienduizenden in Duitse kledij gestoken bezoekers gaan er dan ook dagen achtereen volledig uit hun bol.

Het startschot voor de Nederlandse reeks oktoberfeesten wordt gegeven in Arnhem, waar Brasserie De Boerderij in het Sonsbeekpark in samenwerking met brouwerij Weihenstephaner op zaterdag 8 september de al weer vierde editie van haar befaamde Bauerenhof Bierfest organiseert. Daarna volgen oktoberfeesten in onder andere Alkmaar, Bergen op Zoom, Arcen, Venray, Rockanje, Veendam en Tilburg.

De moeder aller bierfeesten, het Münchener Oktoberfest, viert dit jaar van 22 september tot en met 17 oktober de 179ste editie.