Rookverbod geen politieke prioriteit

Geplaatst op 22 August 2012

Van de elf belangrijkste politieke partijen besteden er slechts vier in hun verkiezingprogramma aandacht aan het rookbeleid voor de Nederlandse horeca. Dat blijkt uit de nieuwe website hollandsmokefree.nl van de Alliantie Nederland Rookvrij!.

De ChristenUnie en D66 willen dat de uitzonderingsregel voor kleine cafés wordt opgeheven, terwijl de SGP en het CDA zich in hun verkiezingsprogramma voorstander verklaren van handhaving van het rookverbod, maar niet dieper op de materie ingaan. Onduidelijk is dan ook of deze partijen voor of tegen de versoepeling van het rookverbod zijn. De SGP zei overigens in een eerder stadium tegen te zijn, terwijl het CDA 'onder protest' akkoord ging met de versoepeling van het rookverbod voor kleine cafés.

De Alliantie Nederland Rookvrij! stelt op de website dat Nederland de internationale afspraken over rookontmoediging niet nakomt en door de versoepeling van het rookverbod in de horeca als enige land ter wereld een stap achteruit zet in plaats van vooruit. Gezien het feit dat de rookvrije horeca nauwelijks aan bod komt in de verkiezingsprogramma's, lijkt de gevestigde politieke orde zich daar bepaald niet druk over te maken.