Weizen wint van wit

Geplaatst op 6 August 2012

Een door De Telegraaf georganiseerde blindproeverij van zomerse bieren maakt het nog maar eens duidelijk: weizenbieren van Duitse komaf zijn aanmerkelijk lekkerder dan witbieren als Wieckse Witte en Hoegaarden. Weihenstephaner, afkomstig van de oudste nog actieve brouwerij ter wereld, viel verreweg het best in de smaak.

Conclusie van de proevers was dat de grote brouwers er beter aan doen zich volledig op het brouwen van pils kunnen blijven concentereren. Hun uitstapjes op de speciaalbiermarkt kwamen er ook tijdens deze proeverij weer bijzonder bekaaid vanaf. Wieckse Witte en Hoegaarden eindigden stijf onderaan de lijst en ook de poging van het altijd zo standvastige Brand Bier om met Brand Weizen een graantje mee te pikken van het succes van de Duitse vakbroeders, mag volgens de proevers als een complete mislukking worden beschouwd.

De enige Nederlandse witbieren die volgens het panel de toetsen der kritiek prima kunnen doorstaan, zijn Jopen Adriaan en Korenwolf van Gulpener. Wat de weizenbieren betreft, valt met name de hoge score van Heintje Hefe Weisse van het kleine Amsterdamse brouwerijtje De Prael op. Kleinschaligheid lijkt zo langzamerhand een garantie voor kwaliteit: ook Duitse grootmachten als Erdinger en Paulaner scoren veel lager dan de aanzienlijk kleinere brouwers van het onvolprezen Weihenstephaner.

Wie liever een kriekbier drinkt dat een weizen, maakt volgens het testpanel met met een Oude Kriek van Boon de beste keuze. Het kan bijna geen toeval zijn dat brouwerij Boon ook van een bijzonder bescheiden omvang is.